jtemplate.ru - free extensions for joomla

 

 

Zo zie je - Agenda 

Individuele inschrijving mogelijk voor:

 

FEBRUARI 2019

vrij 1  SchrijfLounge Roermond

 

 

Schrijfmonitor 1

astrid

Lees hier het hele artikel

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

Boek  Wat kan ik van u leren- site en FB

Koop het boek! Klik hier om te bestellen.

 

Of doneer een ander talent.

En help in de strijd tegen

eenzaamheid onder ouderen.

 

Wat kan ik van u leren?

Verhalen vol wijsheid!

 

Esther is één van de 50 schrijvers

die hun talent doneerden.

 

Klik hier - interview met Esther


 

Dit inspirerend boek is geschreven door 50 schrijvers, met 1 vraag aan onze ouderen; ‘Wat kan ik van u leren?’ Hiermee wordt de bewustwording gecreëerd dat onze ouderen niet vergeten mogen worden. Dat ze van onschatbare waarde zijn en je inzichten kunnen geven voor je eigen leven. Dierbare wijsheden om je te helpen groeien. 

 

Opbrengsten voor Stichting Goed doen voor een ander
Met de opbrengsten van het boek worden Koffieschenk Buurtprojecten door heel Nederland opgezet. Een project waarbij aan Nederlanders gevraagd wordt 4 uur van hun leven te doneren. Om te gaan koffiedrinken met eenzame ouderen in hun eigen buurt.

 

 

 


Je schrijf-helper:  
Esther van der Werf

 

Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Wat maakte hun weg tot wie ze nu zijn? Wat vertelt mijn eigen verhaal mij? Vragen waar ik dagelijks mee bezig ben. 

 

Ik ben ervan overtuigd dat alles wat je meemaakt nog ergens in je zit. Sommige dingen diep verborgen, andere dingen aan de oppervlakte. Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Zeer interessant!  Ik wil dat ook van mezelf weten en begrijpen. Schrijven is voor mij een grote uitlaatklep. Maar ook heel gewoon een stuk plezier. Ik ben blij als ik mijn gedachten en belevenissen goed kan uitdrukken in woorden. Dat doe ik voor mezelf maar ook voor onze zoon, voor later, voor ná mij. En ook voor compleet vreemden. Om te amuseren, om te insprireren, om gedachten te delen... 

 

Schrijfdocent, schrijfcoach, StoryPractitioner, schrijver maar ook mama, echtgenote, vrijwilliger, fotograaf, wandelaar, lezer: dat ben ik en nog van alles meer.  Een mens is zovéél, dat het ondoenlijk lijkt om dit in een boek of een verhaal te vangen. Toch is het precies dát, waar ik zo graag bij help. Inspireren en enthousiasmeren zijn daarbij mijn kracht. Gramatica-lessen zul je in mijn cursussen niet vinden. Niet omdat ik dat niet belangrijk vind maar omdat ik het veel uitdagender vind om je herinnering te helpen, je werkvormen tot inspiratie te bieden, je tekstvormen te leren en vooral je je eigenheid in het schrijven te laten ontdekken. Ieder mens heeft een eigen stijl en een eigen verhaal. 

 

Eigenheid en veiligheid zijn voor mij belangrijk. Dat vind je ook terug in mijn methode van werken. Het leven bracht je tot waar je nu bent. Met glorieuze momenten maar beslist ook met mindere. Dat zit in ieders leven. Je maakt keuzes, slaat paden in. Ik vind het belangrijk dat ieder zijn of haar eigen ruimte kan nemen om over dat pad de verhalen te schrijven en met anderen te delen. Ik denk vanuit kracht en maak zo de oefeningen. Alle minder leuke dingen komen, indien het nodig is om daar over te schrijven, vanzelf wel mee. En ook dat is goed.

 

Nieuwsgierig ga ik steeds weer op ontdekkingstocht. Leren. Ik blijf leren! Ik ben gecertificeerd docent autobiografisch schrijven. Ik school mezelf steeds verder.  Cursussen, workshops, masterclasses, opleiding: de ene keer op het creatieve vlak, de andere keer in het autobiografisch schrijven.  Ik 'vreet' boeken. Over creatief schrijven, autobiografisch schrijven, groepsdynamica, trainer zijn, literair schrijven, werkvormen ontdekken: het zijn zo een paar voorbeeldjes. En natuurlijk ook heel gewoon lekker alleen maar voor mijn plezier: romans (jaja veel biografische). Steeds weer wil ik ontdekken, nieuwe uitdagingen aangaan, nieuwe workshops en cursussen maken, beter kunnen coachen. Op dit moment ben ik bezig met een verdieping inzake gebruik van verhalen in een zakelijke omgeving. 

 

Op deze site vind je wat ik als zelfstandig ondernemer voor je kan betekenen. Op esthervanderwerf.com vind je méér van mijn eigen creatieve uitingen. Je vindt er ook zaken die mij inspireren en die jou misschien ook weer kunnen helpen in je schrijfpad.

 

Welkom op mijn site, welkom bij mij

Groet,

Esther

PASFOTO Esther 

 

 

Voor wie nog een extra CV-inkijkje 'Esther' wil:

https://www.linkedin.com/in/esther-van-der-werf-mulders-823b0a13?trk=nav_responsive_tab_profile

(een account op LinkedIn & eerst inloggen op LinkedIn is wel nodig)

Esther van der WerfIMG 5733zoziejeEsther van der WerfIMG 5751zozieje

Schrijven in de natuur.

 

We verzamelen ons deze ochtend bij  manege Venhof in Herkenbosch.

Een uitnodigende locatie in het Meinweggebied bij Roermond.

Zeven schrijflustigen hebben zich gemeld bij Esther. En ja, ze houden ook van wandelen.

Na een korte uitleg over schrijven in de natuur en hoe inspirerend dat kan zijn, gaan we op pad.

Op enkele A-viertjes kunnen we tijdens de ingelaste  korte pauzes onze inspiratie en waarnemingen kwijt.

Op deze observatieplaatsen laten we onze zintuigen extra werken en ervaren wat die met ons doen.

Er ontstaan mooie vergelijkingen.

We genieten met volle teugen en ja, de natuur werkt voor ieder van ons inspirerend.

Na ongeveer een uur nestelen we ons in de zon op het terras van de manege. Er is heerlijke koffie en chocomel. We wisselen onze ervaringen uit. De sfeer is goed.

Na een korte pauze weer aan het werk.

Esther vraagt ons nog eens door onze aantekeningen te ’ wandelen’ en daarna in tien minuten een intuïtieve tekst te schrijven. Niet denken aan fictie of juist non-fictie. Gewoon wat er in je opkomt.

We vallen van de ene in de andere verbazing wanneer we ons resultaat vrijwillig aan elkaar voor lezen.

Niets moet alles mag. Het is jouw ervaring en jij beslist wat je er mee doet.

Heerlijk om op zo’n gewone dag eens in de huid van een dier te kruipen of  de natuur eens vanuit een ander perspectief te aanschouwen.

Dat schrijfervaring niet perse nodig is wordt al gauw duidelijk.

Een schat aan mooie teksten en notities verzameld op deze eerste echte lentedag. Daar kunnen nog heel wat mooie schrijfsels uit voortvloeien.

Dat schrijven verbindend werkt is voor mij overduidelijk.

 

Schrijven in de natuur, voor herhaling vatbaar.

 

TJ 13-3-2017

 

  

De Glimlach van herinnering - Workshop

 

'Zeg Esther, hoezo een workshop om te schrijven over overleden mensen? Dat is toch mosterd na de maaltijd.'

Ik moest grinniken over deze opmerking want wat mij betreft is de maaltijd van een vriendschap of familieband na de dood niet voorbij. En ik denk dat velen met mij, dat zo voelen.

Maar ja, ergens klopt de stelling ook weer wel. Ik zou nog zo graag vragen stellen, praten over hoe dingen waren. Wat zou ik mijn opa nog graag vragen over de dingen die hij meemaakte in Kevelaer waar hij in de oorlogsjaren als Nederlandse man te werk gesteld was. En mijn moeder zou ik willen vragen hoe dat was om na je huwelijk verplicht te moeten stoppen met werken. Opgeleid als verpleegkundige aan de kant gezet omdat ze trouwde. Voor mij in deze tijd een zeer vreemde gedachte. In 1966 ging dat zo. Pff en nog zoveel meer te vragen...
Vragen stellen gaat niet meer, praten is een eenrichtings-verkeer geworden als iemand die je lief hebt er niet meer is.

Herinneren en die herinneringen in woorden vastleggen kan nog wel. En dat helpt, dat helpt ordenen, dat helpt vasthouden waar je moet loslaten, dat geeft troost. Ook al is het 'live' gedeelte voorbij, de band is niet weg.
Schrijven is zoveel meer dan woorden tot een mooie tekst weven. En daarom is het zo fijn om ook na de dood nog over iemand die je lief hebt te blijven schrijven. Daarom doe ik dat en daarom wil ik daar ook anderen bij helpen. 
De glimlach blijven vangen. Altijd de glimlach vasthouden. 
De mosterd is ook na de maaltijd nog zeer de moeite waard!

 

  

'Ohh nee dat durf ik niet!' 'Mijn tekst was nog niet af' ' Het is niks geworden' 'Ik lees dit niet voor, het is flut' Deze reacties hoor ik vaak in de eerste les van een nieuwe schrijfcursus. Het is ook even wennen dat je weer mag spélen. Spelen met woorden, het is nodig om tot iets te komen. Ik help je daarbij. Ik leer je dat spelen. Wat je schrijft in de les is ALTIJD goed. Iedereen in de les zit met ditzelfde probleem. Een tekst kan niet direct perfect zijn. En dat hoeft ook niet. Je leert stapsgewijs en in ongedwongen sfeer de fases van het schrijven kennen.
En ja: het kan eng lijken: je teksten voorlezen aan je medecursisten. Voorlezen in de les en zo met de ander je teksten delen, mág, het hoeft niet! Toch maak ik zelden mee dat een cursist gebruik maakt van de mogelijkheid om 'ik pas' te zeggen. Dat komt doordat je snel ervaart hoe fijn het is om je tekst te delen, te horen hoe jouw woorden op een ander overkomen, wat ze 'doen' met die ander. In een groep les hebben, heeft als grote voordeel dat je elkaars teksten en vragen mee mag maken. Je deelt in elkaars leerproces. 
Als je schrijfdocent zorg ik ervoor dat elke keer duidelijk is op welke punten we elkaar feedback geven en dat je 'ik pas' mag zeggen, zonder verdere uitleg.

 

Op de foto zie je een groep cursisten in de bibliotheek Ligne van Sittard. (Met dank aan deze cursisten voor hun goedkeuring dat ik deze foto mag plaatsen)

PS Nosce te ipsum -> Ken jezelf.

 
 
Esther van der Werf- Bieb Sittard groep-zozieje
  


Schrijven om te helen    

krantartikel k

 

Artikel Dagblad de limburger 4 november 2015 

 

 


 

FACEBOOK Recensies

Audrey Bonekamp Tilmans heeft Zo zie je met Esther beoordeeld — 5 sterren

 

Toeval bestaat niet, zeggen ze! Mijn oog viel op een schrijverscursus in de Domijnen Sittard, verzorgd door Esther. In mijn hoofd spookte vaker de gedachten; " hoe zou je nu een boek moeten schrijven of verhalen?? Ik heb dan ook geen seconde geaarzeld en me stante pede opgegeven. 
In een kleine, enorm gezellige setting zitten we met een groep van elf enthousiastelingen bijeen. Esther reikt ons door middel van korte theorieën, voorbeelden en oefeningen handvatten aan hoe een verhaal te schrijven. De oefeningen zijn ook voor een beginneling zoals ik goed te doen en zoals Esther het zelf verwoord ' schrijven kan iedereen.....op zijn eigen wijze!
De oefeningen prikkelen mijn fantasie enorm en ik doe mijn "huiswerk" dan ook met een smile van oor tot oor. 
Alles is vrijblijvend, je mag, maar hoeft niet je pennenvruchten met de anderen delen. Dit doen we in kleine groepjes en dit zorgt voor een lach maar soms ook een traan van ontroering.
Kortom, ik ben heel blij dat ik dit "avontuur" ben ingestapt. Onze groep is zo enthousiast dat we alle elf (!) samen met Esther doorgaan. Dat zegt genoeg, is mijn mening.
  

 
Josee Stienen heeft Zo zie je met Esther beoordeeld — 5 sterren
Ik heb met veel voldoening diverse schrijfochtenden en workshops bij Esther mogen volgen. Haar kracht is om je steeds vanuit een andere invalshoek te inspireren tot schrijven. Zij creëert een vertrouwenwekkende sfeer, waardoor je, zonder remmingen, gevoelens, gedachten en belevenissen aan het papier toevertrouwt en meestal ook wilt delen met de overige deelnemers. Wil je (leren) schrijven, beveel ik Esther van harte aan.
 
 
Lisa Naus heeft Zo zie je met Esther beoordeeld — 5 sterren
SCHRIJVEN OP LOCATIE
Misschien werd er door sommigen met enige huiver aan de workshop begonnen, bang om fouten te maken. Esther kon ons geruststellen: niets moest, alles mocht. We begonnen met een ontspannend spel. Door middel van haar vragen, slechts met “ja” of “nee” te beantwoorden, splitste de groep zich al doende op en leerden we elkaar nog beter kennen. Daarna de opdracht, tien dingen noteren die jou blij maken; voor sommigen al wat lastig. Vervolgens tien regels over één onderdeel, en vervolgens noteren wat echt bij jouw persoon hoort. Dat kwam al wat dichterbij, zeker toen we hieruit iets moesten kiezen dat volgens ons extra aandacht verdiende. Vijf minuten erover schrijven zonder te stoppen, dat was lang! Ten slotte werden de kernwoorden eruit gepikt en onder elkaar gezet volgens de formule: een woord – twee – drie – vier – een. Esther legde uit dat we nu een elfje, een dichtvorm uit elf woorden, hadden gemaakt. Na deze poëtische uitbarsting een oefening in het maken van een woorden-web (een soort vrije associatie). Tot slot onszelf zo uitvoerig mogelijk beschrijven; niet gemakkelijk, soms confronterend, wel heel leerzaam. 
Verrassend hoe bij deze workshop tot uiting kwam, wat het leven ons gebracht en geleerd heeft, en ook dingen naar boven bracht van welke we ons voorheen misschien niet zo bewust waren. Met dank aan Esther, die dit proces op haar unieke manier wist te begeleiden!
 
 
 

__________________________________________

 

Zo zie je...

Zo zie je het

Zo zie je jou

Zo zie je…

 

'Zeg Esther, wat is dat een vreemde bedrijfsnaam: Zo zie je? Wat zie ik dan?'

 

Jezelf, je ziet jezelf! Je ziet jouw wereld, je ziet verbindingen, je ziet zóveel!

 

Schrijven is zoveel meer dan een 'leuke' tekst op papier zetten. Onderliggend gebeurt vanalles. Of dat wat er gebeurt, ontstaat via een tekst vanuit je eigen leven of via een creatieve tekst: je gaat steeds méér zien.Vandaar: Zo zie je!

 

Het bijzondere vind ik dat ieder precies ziet wat voor hem of haar klopt.

 

Voor de één is dat de ontdekking welk soort schrijven het beste ligt, voor de ander is dat een ontdekkingstocht in het eigen leven. En zoveel meer...

 

En wat beslist gebeurt.... heel simpel maar oh zo belangrijk:

 

je hebt 'gewoon' plezier!

 

Vaak is het een combinatie van dingen die gebeuren.

Altijd met als basis:

 

Schrijven vanuit je kracht

 

 

Steeds zul je het merken:

'Zo zie je'.