Zo zie je - Agenda: 

2017   

NOVEMBER

do  16   Toon Hermans Huis Sittard

do  30   Toon Hermans Huis Sittard

 

DECEMBER

ma  11   SchrijfLounge Roermond

do   14   Toon Hermans Huis Sittard

vrij  15   Workshop-ochtend Nederweert

              Een verhaal schrijven

di    19   Workshop-dag Roermond

              Jouw 2017 - jaaroverzicht 

 

2018

JANUARI

do  11   Workshop-ochtend Sittard

            Een verhaal schrijven

do  11   Toon Hermans Huis Sittard

woe 17 Schrijfwandeling Roermond

ma 22   START cursus Roermond

            'Schrijf met Esther: Verhalen' 

do  25   Toon Hermans Huis Sittard

 

 

 

Cursus 'Schrijf met Esther: Verhalen'

  

Dialoog, personages, verhaalstructuur…. Wil je een goed verhaal leren schrijven? Schrijf je dan in voor deze cursus ‘Schrijf met Esther: Verhalen’. Je leert de uitgangspunten voor het schrijven van verhalen.

 

Schrijven is niet moeilijk! Het is een kwestie van eraan beginnen. Doen! Mijn overtuiging is: Iedereen kan leren schrijven! Ik help je graag daarbij. Voor deze cursus heb je geen schrijfervaring nodig, het mag natuurlijk wel. Door oefeningen en uitleg in de les leer je de gereedschappen die je nodig hebt om een goed verhaal te schrijven, én hoe je tot inspiratie kunt komen. Ik leid je door de oefeningen en daag je uit om dingen te proberen. Op een veilige manier uit je comfortzone treden, leert je veel! Het zijn vooral 'doe' oefeningen! Schrijven dus.

 

Als je schrijfdocent leid ik je in de les door de oefeningen maar ik reik je ook opdrachten aan, waarmee je thuis verder kunt schrijven. Dat mág, maar hoeft niet. Je kunt schrijven, zoveel als je zelf wilt. Elke oefening geeft stof tot meerdere verhalen. Zo bepaalt jezelf de intensiteit van de cursus.

 

In een groep schrijven geeft een extra dimensie aan jouw leerproces. Het is inspirerend en leerzaam om in een groep te schrijven en je verhalen te delen; én nog leuk ook. Voorlezen mag, maar hoeft niet! 

 

BEGINNERSCURSUS

Sittard - Bibliotheek Ligne

donderdagen: 2018: 25 januari, 8 februari, 22 februari, 8 maart, 22 maart, 5 april.

Een les duurt 2,5 uur: van 9.30 tot 12.00 uur.

Deelnamekosten voor deze cursus van zes lessen bedragen € 175,- inclusief btw, lesmaterialen, koffie en thee.  

 

Roermond - Eigen cursuslokaal

maandagen: 2018: 22 januari, 5 februari, 19 februari, 5 maart, 19 maart, 9 april

reservedatum 16 april

Een les duurt 2,5 uur: van 9.30 tot 12.00 uur.

Deelnamekosten voor deze cursus van zes lessen bedragen € 175,- inclusief btw, lesmaterialen, koffie en thee.  

 

VERVOLGCURSUS

Sittard - Bibliotheek Ligne

Mocht je na de beginnerscursus zin hebben in een vervolg, om de materie nog iets verder uit te diepen dan is deze vervolgcursus geschikt. Alleen voor schrijvers die de beginnerscursus gevolgd hebben.

Donderdagen:  2018: 23 augustus, 6 september, 20 september, 4 oktober, 11 oktober, 25 oktober (reserve: 1 november) 

Een les duurt 2,5 uur: van 9.30 tot 12.00 uur.

Deelnamekosten voor deze cursus van zes lessen bedragen € 175,- inclusief btw, lesmaterialen, koffie en thee.  

 

WORKSHOP – KENNISMAKEN

Wil je eerst eens proberen of verhalen schrijven je ligt kom dan naar de workshop Verhalen schrijven (zie onder workshops)

 

 

 

Ochtend-Workshop Schrijf met Esther: Een verhaal  

  

Heb jij dit ook? Zo’n verhaal dat in je hoofd blijft spoken? Of meerdere? Wil je eens ontdekken of verhalen schrijven iets voor jou is? Hoe begin je aan een verhaal? Wat zijn je bouwstenen? Maak in deze workshop kennis met de techniek van het verhalen schrijven.

  

Deze ochtend draait om ontdekken, spelen met woorden, plezier hebben, doen: schrijven! Na deze workshop-ochtend heb je een hele goede indruk of jij graag verhalen schrijft en heb je één verhaal op papier staan. Schrijfdocent Esther van der Werf loodst je stapje voor stapje door alle elementen die een verhaal nodig heeft. Je ontdekt je held, wat er met hem of haar gebeurt, wat de oplossing is en als belangrijkste: wat jouw thema onder dit verhaal is. De oefeningen zijn vanuit je fantasie maar ook vanuit je eigen leven te doen.

 

Het is niet moeilijk en je hebt geen schrijfervaring nodig.

 

Deze workshop is de ideale gelegenheid om te ontdekken en aan de slag te gaan. Je schrijft in deze ochtend je verhaal. Mocht je daarna nog meer verdieping willen, dan is een cursus 'Schrijf met Esther: Verhalen' een goede optie.

 

Vrijdag 15 december 2017: 9.30-12.00 uur

Hof van Schoor, Nederweert

Deelnamekosten: € 30,- inclusief btw, lesmateriaal. Exclusief koffie en thee: à la carte te bestellen bij Hof van Schoor.

Na de workshop gezellig lunchen bij Hof van Schoor kan natuurlijk ook.

De lunch- & theekaart van Hof van Schoor kun je alvast bekijken op hofvanschoor.nl

 

OF:

Donderdag 11 januari 2018: 9.30-12.00 uur

Sittard - Bibliotheek Ligne

Deelnamekosten: € 30,- inclusief btw, lesmateriaal, koffie & thee.

 

 

Dag-Workshop Schrijf met Esther: Jouw 2017 

 

Denk jij ook wel eens: had ik maar en dagboek bijgehouden. Wat zou het handig zijn om een overzichtje te hebben van dat jaar. Wanneer was dat ook alweer?

 

Één van mijn levensboek-schrijvers mopperde in een les: Had ik maar elk jaar een soort verslag gemaakt over dat jaar, dan had ik het nu een stuk makkelijker. Ja, dagboekschrijvers hebben alle details nog bij de hand. Maar wat als je geen dagboekschrijver bent? Of juist als je het wel doet en het fijn vindt om een overzicht te maken van je jaar.

 

Kom naar de workshop en schrijf je overzicht. Ik leid je met de oefeningen door je hele jaar. Niet persé chronologisch, maar aan het einde van je dag heb je je jaar 2017 in kaart gebracht en ver op papier staan. Natuurlijk kun je er thuis nog aan verder schrijven als je dat fijn vindt.

 

Dinsdag 19 december 2017: 9.30-16.00 uur

Exacte locatie nog niet bekend, omgeving Roermond

Deelnamekosten: € 60,- inclusief btw, lesmateriaal. Exclusief koffie, thee, lunch: à la carte te bestellen.

 

 

Ochtend-Workshop Schrijf met Esther: SchrijfLounge  


Wil je jezelf uitdagen, kietelen, verrassen? Deze lessen zijn geschikt voor iedereen die wil schrijven na de cursus, naast de cursus of zonder de cursus. Kom naar een workshop en merk welke vorm van schrijven jou het meeste ligt. De lessen bestaan uit oefeningen in creatief schrijven & schrijven vanuit je eigen leven. Het maakt niet uit voor wie je schrijft of waarom: plezier en ontdekken zal elke keer weer centraal staan in de SchrijfLounge. Ik zal je elke keer in ongedwongen sfeer met andere invalshoeken verrassen.  

 

Wil je een keer wil proberen of 'Schrijven met Esther' je bevalt, dan is de SchrijfLounge ook een prima mogelijkheid tot kennismaking. 

 

Elke maand is er een mogelijkheid om in een workshop, losse bijeenkomst, te schrijven. Elke SchrijfLounge staat op zichzelf. Het gaat in deze lessen niet om spelling of grammatica maar juist om het plezier in het schrijven, ontdekken waar de oefeningen je brengen. Schrijfervaring is niet nodig!

 

Komende SchrijfLounges:

* Woensdag 13 december 2017 - 9.30-12.00 uur in eigen cursuslokaal Roermond 

   Deelnamekosten: € 25,00 (inclusief koffie, thee, water, lesmaterialen en btw.) 

 

  

Workshop Schrijf met Esther: SchrijfWandeling


Je geniet van de natuur en de menselijke dingen om je heen, geeft je woorden ruimte om na de wandeling, binnen aan tafel, je teksten te schrijven. 

 

In deze schrijfochtenden & middagen doe je inspiratie en informatie op tijdens de wandeling. Ik begeleid je naar  je woorden. De wandeling is enkele kilometers en zal in een rustig tempo gelopen worden. Regelmatig stoppen we om woorden te laten komen. Je schrijft na de wandeling onder genot van een kop koffie of thee. Ik begeleid je in oefeningen naar je woorden, geef ook uitleg over de gebruikte schrijfvormen

 

Ervaring met schrijven is niet nodig! Je zin om een stukje te wandelen en te schrijven is genoeg voor een goede start.

 

Deze schrijfochtenden/middagen gaan ook door bij wat slechter weer. Dan vooral: goed aankleden en paraplu mee. Bij extreme weersituaties zoals hevige storm kan het zijn dat de ochtend of middag niet doorgaat. Ik meld dat dan per telefoon voor 8.30 uur 's morgens, voor de middag wandelingen meld ik het voor 12.00 uur.

 

Kapel & Roer

Woensdag 17 januari 2018: 9.30-12.00 uur

Start en schrijven in eigen cursuslokaal Roermond 

Deelnamekosten: € 25,00 (inclusief koffie, thee, water, lesmaterialen en btw.) 

 

  

Schrijfgroep 'Toon Hermans Huis Sittard' 

 

Weet jij het soms ook even niet meer? Wil je flink mopperen maar is er niemand tegen wie je dat kunt of wilt doen? Wil je alle kleine dingetjes vasthouden? Wil je dingen vastleggen om ze na te laten?

 

Schrijven helpt. Het helpt ordenen en verwerken. Schrijven helpt die brok die in je maag zit te verplaatsen, eruit, naar het papier. Het lucht op. Schrijvend kun je ook kostbare herinneringen vast houden. Vertrouw alle je mooie herinneringen toe aan het papier. Of juist de boodschap die je wil bewaren en doorgeven. Schrijven is zoveel meer dan een fraaie tekst op papier krijgen.

 

Het Toon Hermans Huis is een ontmoetingsplek voor iedereen, die te maken heeft (heeft gehad) met kanker. Over kanker schrijven en praten mag, het hoeft niet. Laat je leiden door je gevoel. Schrijfervaring is niet nodig. Ik leid je stapje voor stapje door de oefeningen, waardoor het schrijven vanzelf komt.

 

De schrijfgroep komt elke twee weken, op dondermiddag, bijeen. Schrijfmiddagen waarin je schrijft aan fragmenten uit je leven. Waarin ook gedeeld wordt over je leven nu. Doordat voor iedereen in deze groep kanker dichtbij is of is geweest staat de deur open tot schrijven en het gesprek daarover. We schrijven en delen echter veel meer, want het leven gaat over zoveel meer.

 

Ik reik je thuisopdrachten aan, waarmee je thuis verder kunt schrijven. Dat mág, maar hoeft niet. Je kunt schrijven, zoveel als je zelf wilt. Als je een keertje niet kunt komen is dat niet erg, je stapt de keer erna gewoon weer in en schrijft weer mee. Daar is de opbouw van de lessen op gemaakt.

 

Kom het eens proberen, je bent van harte welkom in de schrijfgroep.

Donderdagmiddagen 13.00 tot 15.00 uur, inloop vanaf 12.30 uur.

Deelnamekosten € 10,- incl. koffie & thee. Contant te voldoen in de les aan het THHS.

Aanmelden is erg fijn! 

Schrijfgroep-data:

2017

November: 16, 30

December: 14

2018

Januari: 11, 25

Februari: 8, 22

Maart: 8, 22 

April: 5, 19

Mei: 17, 31

Juni: 14, 28 

Juli: ----

Augustus: 23

September: 6, 20

Oktober: 4

November: 1, 15, 29

December: 13

 

WEER VERWACHT: 

 

 

Workshop Schrijf met Esther: De glimlach van herinnering  

 Portret van een dierbare overledene.

 

Wil je ook zo graag nog even vasthouden? Kon het nog maar even echt. We gaan kracht en troost zoeken in dat wat wel kan: schrijven over wie je kwijt bent. Herinneren. Gedenken. Het even laten zijn wat het is.

 

Kom je ook je herinneringen kietelen en ze op papier zetten? Deze workshop dag schrijf je aan de herinneringen aan één gestorven geliefde. Dat kan je man of vrouw zijn, je vader, je moeder, maar ook een ander familielid, een vriend of vriendin. Iemand die je lief hebt en door de dood kwijt raakte. Het maakt voor de oefeningen niet uit of dat dit jaar gebeurde of dertig jaar geleden. Schrijfdocent Esther van der Werf neemt je zachtjes mee in de ladekast van je geheugen. Wie was hij/zij? Wat maakten jullie samen mee? Jij herinnert, jij schrijft.

 

Aan het einde van de dag heb je een geschreven portret van die geliefde persoon in handen. Hoe hij/zij voor jou was, en nu is. Met tips en inspiratie om er thuis eventueel nog aan verder te schrijven. Het wordt een dag waarin een traan zeker mag en waarschijnlijk ook komt, maar waarin we vooral op zoek gaan naar het licht dat je herinnering brengt in het nu. De glimlach.

 

In deze tijd van allerzielen, en december's aanstormende feestelijkheden kan het extra nodig zijn om het troostende fijne te zoeken, vandaar deze workshop in deze tijd. Je gaat op zoek naar de glimlach van je herinnering.

 

Datum nog onbekend: 9.30-16.00 uur

Nog onbekend

Deelnamekosten: € 60,- inclusief btw, lesmateriaal. Exclusief lunch, koffie en thee: à la carte te bestellen.

 

 

Cursus 'Schrijf met Esther: Jouw leven'

 

Wil je dat je kinderen en kleinkinderen weten wie jij bent? Of voel je dat het goed is voor jezelf, om je verhalen op te schrijven? Welke reden je ook hebt om je verhalen te schrijven: in deze cursus leg je een belangrijke basis! Schrijven aan je eigen levensverhaal geeft je herkenning, ontdekking en plezier! En wellicht nog meer.....

 

Je schrijft aan fragmenten uit je eigen leven. Elk verhaal draagt bij aan de verzameling inkijkjes, waardoor het grote geheel zichtbaar wordt. In deze lessen bouw je aan een mooie basis om zelf verder te schrijven. Er liggen dan al heel wat teksten over jouw leven klaar om gelezen te worden.

 

Het is inspirerend en leerzaam om in een groep te schrijven en je verhalen te delen; én nog leuk ook. Voorlezen mag, maar hoeft niet! Je deelt wat jij wilt.

 

Ik help je graag op weg....

 

Schrijven over je eigen leven is niet moeilijk! Alle inspiratie zit al in je. Je hebt alleen een trigger nodig, zoals lessen bij een goede schrijfdocent, om het wakker te maken. Door oefeningen in de les haal je herinneringen naar boven en schrijf je over gebeurtenissen die vergeten leken. Elke oefening baseer ik op je krachtkant. Vanuit de fijne dingen. De moeilijke dingen komen vanzelf mee. Aan jou zelf de keus of je daarover in de les wilt schrijven, of thuis, of helemaal niet. Ik laat je zien hoe je met je levensonderwerpen om kunt gaan. Iedereen kan leren schrijven! Maak je geen zorgen als je geen schrijfervaring hebt: die is niet nodig!

 

Thuisopdrachten

 

Ik reik je ook opdrachten aan, waarmee je thuis verder kunt schrijven. Dat mág, maar hoeft niet. Je kunt schrijven, zoveel als je zelf wilt. Elke oefening geeft stof tot meerdere verhalen. Zo bepaal jezelf de intensiteit van de cursus.

 

Wil je eerst eens proeven aan het schrijven over je eigen leven kom dan eens naar een SchrijfLounge. (zie onder workshops)

 

Sittard

 

Bibliotheek Ligne

 

donderdagen: 26 oktober, 9 november, 23 november, 7 december, 21 december, 18 januari, 1 februari, 1 maart, 15 maart, 29 maart

 

Een les duurt 2,5 uur: van 9.30 tot 12.00 uur.

 

Deelnamekosten voor deze cursus van TIEN lessen bedragen € 275,- inclusief btw, lesmaterialen, koffie en thee.  

 

VOL! Aanmelden voor deze cursus gaat helaas niet meer. Je kunt mij altijd laten weten dat je interesse hebt. ik houd je graag op de hoogte van nieuwe cursussen. In 2018 volgt beslist weer een nieuwe cursus (Sittard, Roermond of Weert).

 

 

 je levensonderwerpen om kunt gaan. Iedereen kan leren schrijven! Maak je geen zorgen als je geen schrijfervaring hebt: die is nie